keskiviikko 17. elokuuta 2011

Kiinalaiset taikinanyytit eli Jiaozit

Tein kiinalaisten ystävieni kanssa eilen illalla jiaozia. Jiaozit ovat Pohjois-Kiinasta kotoisin olevia täytettyjä taikinanyyttejä, joita kiinalaiset syövät erityisesti kiinalaisena uutena vuotena. Jiaozia syödään myös Japanissa, mutta siellä ne tunnetaan nimellä gyoza. Nämä ovat hieman vaivalloisia valmistaa, mutta kannattaa kokeilla!__________________________________________________________________________________


Kiinalaiset Jiaozit


4 - 6:lle


taikina


noin 1 kg vehnäjauhoja
1 - 2 tl suolaa
vettä


Mittaa jauhot astiaan, lisää suola ja sekoita. Lisää kylmää vettä vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen kunnes seoksesta syntyy kiinteä taikina. Vaivaa taikina hyvin. Peitä kulho kostealla leivinliinalla ja anna taikinan levätä hetki. Tee täyte taikinan levätessä.täyte


1 pieni kesäkurpitsa 
1 kevätsipuli varsineen
noin 70 g katkarapuja 
400 g porsaanjauhelihaa
noin 4 rkl soijakastiketta
2 cm pala inkivääriä raastettuna
1 tl tuoretta korianteria silputtuna
mustapippuria


Suikaloi kesäkurpitsa, mausta suolalla ja anna levätä kulhossa noin 20 minuuttia. Näin kesäkurpitsoista poistuu ylimääräinen neste. Kaada neste kulhosta ja purista vielä ylimääräinen neste kesäkurpitsoista pois. Pilko kesäkurpitsa hyvin pieniksi lohkoiksi, samoin kevätsipuli ja katkaravut. Laita vihannekset ja katkaravut kulhoon ja lisää jauheliha. Sekoita hyvin. Mausta soijalla, raastetulla inkiväärillä, mustapippurilla ja pilkotulla korianterilla. Sekoita hyvin.


täyttäminen

Tee taikinasta muutama pitko ja leikkaa ne 2 - 3 cm:n paksuisiksi paloiksi. Paina taikinanpalat kädellä litteiksi. Kaulitse niistä halkaisijaltaan 10 cm:n kokoisia pyöreitä lättyjä, niin että keskiosa jää vähän paksummaksi. 
Laita valmiiksi kaulitut lätyt jauhotetulle lautaselle. Jos pinoat lättyjä, laita väliin jauhoja ettei lätyt tartu toisiinsa kiinni. Ota yksi lätty käteen ja laita keskelle noin 1 - 2 teelusikallista täytettä. Taita lätty kahtia puolikuun muotoon ja paina reunat ylhäältä kiinni. Sulje reunat tehden etusormella kolme poimua. 
Taikinanyytti tulisi näyttää puolikuun muotoiselta. Laita valmiit nyytit jauhotetulle lautaselle odottamaan keittämistä / paistamista.kypsentäminen

keittäminen: Täytä iso kattila noin puolilleen vettä ja odota kunnes vesi kiehuu. Laita vain niin monta nyyttiä kerrallaan kattilaan, että ne eivät mene päällekäin. Kiehuta nyyttejä niin kauan kunnes ne nousevat pintaan. Lisää kattilaan vähän lisää kylmää vettä kunnes vesi lakkaa kiehumasta. Odota, että vesi alkaa taas kiehumaan. Toista tämä 3 kertaa. Tarkista nyyttien kypsyys. Nosta nyytit reikäkauhalla kattilasta ja laita tarjoiluastiaan. Kaada vettä kattilasta hieman pois, niin että kattila on taas puolillaan vettä. Laita uusi satsi nyyttejä kypsymään ja tee kuten edellä.


tai

paistaminen: Kuumenna paistinpannu ja lisää öljyä. Laita pannulle kevätsipulirenkaita ja niiden päälle niin monta nyyttiä kuin pannulle mahtuu. Sipulirenkaat estävät nyyttien tarttumisen pannuun. Lisää pannulle vähän vettä ja laita paistinpannun kansi päälle. Anna nyyttien paistua&höyrystyä noin 15 minuuttia. Tarkista nyyttien kypsyys.dippikastike

6 rkl soijakastiketta
4 rkl tummaa balsamico-kastiketta
1 valkosipulinkynsi
1 tl tuoretta korianteria

Pilko valkosipuli ja korianteri. Laita ne kulhoon ja lisää soijakastike ja balsamico, sekoita.Tarjoile jiaozit lämpimänä dippikastikkeen kera.

__________________________________________________________________________________


Jiaozien keitinlientä ei kannata heittää pois, sillä kiinalaisen perinteen mukaan se syödään keittona jiaozien jälkeen, koska sen uskotaan parantavan ruuansulatusta. Sen voi halutessaan maustaa hieman suolalla ja kevätsipulilla. Maistuu muuten yllättävän hyvälle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti