keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Spitzbuben-piparit

Spitzbubenit kuuluvat sveitsiläisten sekä myös saksalaistenkin jouluun. Näitä pipareita olen oppinut leipomaan Sveitsissä viettäessäni siellä opiskelijavaihtovuoden. Asuin melko pienessä opiskelija-asuntolassa ja leivoimme joulunaikaan ystävieni kanssa piparit koko asuntolan asukkaille. __________________________________________________________________________________


Resepti Tiptopf -keittokirjasta


Spitzbuben


n. 12 kpl


80 g huoneenlämpöistä voita
2 1/2 rkl tomusokeria
hyppysellinen suolaa
1/2 tl vaniljasokeria
1/2 - 1 rkl vettä
125 g vehnäjauhoja


1 rkl punaherukkahilloa ja 2 - 3 tl tomusokeria täytteeksi


Vatkaa voi pehmeäksi. Lisää tomusokeri, suola, vaniljasokeri ja 1/2 rkl vettä. Vatkaa ainekset nopeasti sekaisin. Lisää jauhot ja vatkaa nopeasti sekaisin. Lisää tarvittaessa vielä hieman vettä. Tee taikinasta pallo ja kääri se tuorekelmuun. Anna taikinan levätä ja kovettua jääkaapissa noin 1 tunti. 


Leivo taikinasta pipareita parillinen määrä samalla muotilla. Laita piparit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tee puoleen määrään pipareita keskelle reikä. Paista piparit 200 asteessa noin 5 - 10 minuuttia.


Sekoita noin 1 rkl punaherukkahilloa ja muutama teelusikallinen tomusokeria sekaisin. Laita vähän hilloa reiättömän piparin nurjalle puolelle ja paina varovasti päälle toinen pipari. Sirottele lopuksi tomusokeria.


__________________________________________________________________________________


Itse käytin kesällä lahjaksi saamiani hilloja täytteeksi. Ne ovat kivan kirpeitä ja sopivat hyvin hieman voinmakuisen piparin kanssa. 

6 kommenttia: