perjantai 16. syyskuuta 2011

Ihana Apfelstrudel

Tänä vuodenaikana varmasti monissa keittiöissä leivotaan omenapiirakkaa. Itse en ole vielä löytänyt niin hyvää perinteisen omenapiirakan reseptiä, jota voisi vuodesta toiseen leipoa. Olen kuitenkin suuri Apfelstrudel-fani. Apfelstrudel eli suomalaisittain omenastruudeli, on siis itävallasta kotoisin oleva leivonnainen ja on aivan taivaallisen hyvää. Varsinkin itsetehtynä! 


__________________________________________________________________________________


Apfelstrudel


aineksista tulee 2 struudelia


taikina
4 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
1 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
50 g voita sulatettuna


täyte kahdelle struudelille
noin 80 g voita sulatettuna
5 - 6 isoa omenaa
kanelia
sokeria
1 - 2 dl rusinoita
1 dl mantelilastuja


pinnalle
noin 30 g voita sulatettuna


1. Tee ensin taikina: Sekoita jauhot, suola ja vesi kulhossa. Lisää 50 g sulatettua voita ja vaivaa taikinaa kunnes voi on sekoittunut taikinaan hyvin. Anna taikinan levätä hetki. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina levinpaperin päällä isoksi levyksi. Pohjasta tulisi tulla hyvin ohut, niin ohut, että leivinpaperi kuultaa läpi. Näin struudelin kuoresta ei tule kova. Kaulitsin itse taikinan puolikkaasta yli 1 1/2 kertaa leivinpaperiarkin kokoisen levyn. 

2. Voitele pohja ensin runsaasti sulalla voilla, (noin 40 g). Pilko noin 2 - 3 isoa omenaa pieniksi kuutioiksi ja levitä ne tasaisesti pohjan päälle. Lisää 1/2 - 1 dl rusinoita ja noin 1/2 dl mantelilastuja. Sirottele runsaasti sokeria ja kanelia päälle. 




3. Rullaa struudeli käyttäen apunasi pohjan alla olevaa leivinpaperia. Pyöräytä struudeli keskelle leivinpaperia, niin että pohjan reuna jää struudelin alle. Nosta struudeli leivinpaperin avulla uunipellille. Jätä leivinpaperi pellille. Voitele struudeli vielä runsaalla voisulalla, (noin 15 g). Paista 225 asteessa noin 25 - 30 minuuttia. Paiston jälkeen struudelin pintaa voi hieman rikkoa veitsellä naputtelemalla.



4. Tarjoile vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kera!



__________________________________________________________________________________

Voin määrä voi tuntua melko paljolta. Sitä ei kuitenkaan kannata alkaa säästelemään, sillä struudelin kuoresta ei silloin tule yhtä hyvä ja tuskin makukaan on täydellinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti