keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Tiramisu


Tiramisu on ihana jälkiruoka, koska se ei ole liian makeaa, ja se valmistuu myös melko pienellä vaivalla. Tiramisua voi (ja kannattaa) tehdä vähän isomman satsin kerralla, koska se nimittäin maistuu vielä seuraavanakin päivänä.


__________________________________________________________________________________


Tiramisu


noin 4 - 6:lle


noin 4 dl espressoa tai vahvaa jäähtynyttä kahvia
(noin 1 dl Amaretto tai Cointreau-likööriä)
noin 200 g Savoiard-keksejä
3 kananmunan valkuaista
3 kananmunan keltuaista
3 - 4 rkl sokeria
250 g mascarponea


pinnalle raastettua tummaa suklaata  (ja raastettua appelsiininkuorta) tai tummaa kaakaojauhetta
1. Keitä vahvaa kahvia ja anna sen jäähtyä. Itse laitoin yhtä kuppia kohden reilut 2 mitallista kahvijauhetta. Lisää halutessasi joukkoon Amarettoa tai Cointreauta ja sekoita. 

2. Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sitten myös keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisvaahtoon mascarpone ja vatkaa hyvin. Lisää valkuaisvaahto ja sekoita se varovasti joukkoon. 

3. Kasta Savoiard-keksit yksitellen kahviin. Kasta keksit nopeasti molemmin puolin ja nosta tarjoiluastiaan. Keksit imevät itseensä paljon nestettä ja alkavat nopeasti pehmentyä. Kun astian pohja on ladottu täyteen keksejä, levitä päälle mascarponevaahtoa. Tee uusia kerroksia niin monta kuin aineksista riittää. Itse tein tiramisun 16 cm x 16 cm kokoiseen astiaan ja aineksia jäi vielä melkein toiseen saman kokoiseen tiramisuun.4. Peitä tiramisu tuorekelmulla ja anna maustua jääkaapissa vähintään muutama tunti. Silloin tiramisu ehtii jäähtyä ja kahvin maku tulee hyvin esille.

5. Raasta pinnalle tummaa suklaata tai sihtaa tummaa kaakaojauhetta. Tarjoile.
Tiramisun voi tehdä myös esimerkiksi pieniin annosvuokiin tai maljoihin. Katkaise keksit sopivan kokoisiksi ja rakenna tiramisu samoin kuin edellä.


__________________________________________________________________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti