Kanelitähdet eli Zimtsternet ovat vähän erilaisia pipareita, mutta aivan ihania. Tajusin oikeastaan vasta reseptiä lukiessani, että näihin ei käytetä jauhoja lainkaan. Zimtsternejä leivotaan joulunaikaan erityisesti eteläisessä Saksassa ja Sveitsin saksankielisellä alueella eli Schwabenissa.
__________________________________________________________________________________
Resepti Tiptopf-keittokirjasta
Zimtsterne - kanelitähdet
n. 25 kpl
2 kananmunan valkuaista
hyppysellinen suolaa
135 g tomusokeria
2 tl kanelia
1 tl sitruunanmehua
235 g mantelijauhetta (itse käytin 1/3 hasselpähkinäjauhetta)
tomusokeria leipomiseen
Lisää suola valkuaisiin ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Siivilöi tomusokeri valkuaisvaahtoon ja vatkaa kunnes se alkaa kiiltämään. Ota 3 - 4 rkl valkuaisvaahdosta talteen pipareiden kuorruttamista varten. Lisää loput ainekset ja sekoita. Tee taikinasta pallo ja kääri se tuorekelmuun. Anna levätä jääkaapissa hetki.
Jaa taikinapallo kahteen osaan. Leivo piparit leivinpaperin päällä. Sirottele tomusokeria levinpaperin päälle (käytä niitä kuten jauhoja leipomiseen) ja kaulitse / painele taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy. Tee tähden muotoisia pipareita ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Nosta kanelitähdet noin tunniksi kylmään.
Paista kanelitähdet 130 - 150 asteessa noin 20 minuuttia. Piparit eivät saisi ruskistua. Anna jäähtyä hetki ja sirottele lopuksi päälle tomusokeria.
Keittokirja neuvoo kuivattamaan kanelitähtiä uunipellillä muutama tunti ennen paistamista. Ne tulisi kirjan mukaan paistaa sitten 250 asteessa noin 3 - 5 minuuttia. Itse onnistuin polttamaan kanelitähdet tällä systeemillä, joten helpompaa on paistaa ne hieman alhaisemassa lämmössä kuten edellä.
__________________________________________________________________________________
Itse korvasin osan mantelijauheesta hasselpähkinäjauheella. Suosittelen, sillä pähkinä tuo kivan maun pipareihin. Kanelitähdet ovat parhaimmillaan valitettavasti vain pari päivää, toisin kuin Spitzbuben-piparit, joita leivoin jokin aika sitten. Ne nimittäin melkeinpä vain paranevat vanhetessaan.
Paista kanelitähdet 130 - 150 asteessa noin 20 minuuttia. Piparit eivät saisi ruskistua. Anna jäähtyä hetki ja sirottele lopuksi päälle tomusokeria.
Keittokirja neuvoo kuivattamaan kanelitähtiä uunipellillä muutama tunti ennen paistamista. Ne tulisi kirjan mukaan paistaa sitten 250 asteessa noin 3 - 5 minuuttia. Itse onnistuin polttamaan kanelitähdet tällä systeemillä, joten helpompaa on paistaa ne hieman alhaisemassa lämmössä kuten edellä.
__________________________________________________________________________________
Itse korvasin osan mantelijauheesta hasselpähkinäjauheella. Suosittelen, sillä pähkinä tuo kivan maun pipareihin. Kanelitähdet ovat parhaimmillaan valitettavasti vain pari päivää, toisin kuin Spitzbuben-piparit, joita leivoin jokin aika sitten. Ne nimittäin melkeinpä vain paranevat vanhetessaan.
Zimtstern? Sehr lecker! Bei dir ist ja schon voll weihnachtliche Stimmung! Schön!
VastaaPoista(^_-)