keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Kaalikääryleet japanilaisittain

Olen parina päivänä harjoitellut näiden kaalikääryleiden tekemistä, koska ensimmäinen satsi ei oikein täysin onnistunut. Alkuperäinen resepti neuvoo tekemään kääryleet porsaanjauhelihasta, mutta niistä tuli mielestäni liian kuivia, joten sikanautajauhelihasta onnistuu huomattavasti paremmin. Alkuperäiset myös keitetään kypsiksi, mutta itse laitoin kääryleeni uuniin, koska pelkäsin niiden hajoavan keitettäessä. Lopputulos oli aivan ihana. Kaiken kruunaa älyttömän hyvä dippikastike, johon voisin kuvitella dippaavani myös grillattua lihaa.


_________________________________________________________________________________

Resepti Yoshoku Contemporary Japanese -keittokirjasta

Kaalikääryleet japanilaisittain

noin 16 kpl

1 rkl ruokaöljyä
1 tl seesamiöljyä
1 pieni sipuli (varhaissipuli varsineen)
3 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 isoa valkosipulinkynttä murskattuna
1/2 tl japanilaista sansho-pippuria 
400 g sikanautajauhelihaa
1/4 cup riisiä keitettynä puolikypsäksi
2 rkl persiljaa silputtuna
noin 2 kourallista pieniä siitakesieniä pilkottuna
valkopippuria
suolaa
1 - 1 1/2 kpl kerä kiinankaalia
1 tl japanilaista dashi-maustetta (kalaliemijauhe)
2 rkl soijakastiketta
2 rkl sakea
2 rkl mirin-kastiketta
1/4 cup japanilaista riisiviinietikka


Dippikastike

1/4 cup soijakastiketta
1 1/2 rkl japanilaista riisiviinietikkaa
2 tl mirin-kastiketta
2 tl sokeria
1/2 tl seesamiöljyä
1 - 1 1/2 tl chilikastiketta

Valmista täyte: Paista pannulla 1 - 2 minuuttia silputtua sipulia, raastettua inkivääriä, valkosipulia ja sansho-pippuria. Lisää jauhelihan joukkoon. Lisää jauhelihaan myös pilkotut siitakesienet, puolikypsäksi keitetty riisi, persilja, valkopippuri ja suola. Sekoita hyvin. 

Valmistele kaali: Poista noin 5 cm:n pala kaalin kannasta. Keitä kaalia runsaassa suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Valuta kaali siivilässä ja ota 7,5 dl keitinvettä talteen.

Kun keitinvesi on vielä kuumaa, lisää siihen dashi, soijakastike, sake, mirin ja riisiviinietikka. Sekoita hyvin.

Kääryleiden kääriminen: Ota iso lehti lautaselle ja laita keskelle 1 rkl jauhelihatäytettä. Kääri kääryle ja samalla käännä reunat sisään niin, että jauheliha pysyy hyvin siellä sisällä. Jatka näin kunnes lehdet ja täyte ovat loppuneet. Laita kaalikääryleet tiiviisti vierekkäin uunivuokaan. Kaada päälle maustettua keitinlientä niin, että se peittää kääryleet noin puolilleen. 



Laita uunivuoan päälle folio. (Jos haluat kauniin paistopinnan, paista kääryleitä hetki ilman foliota.) Paista kaalikääryleitä uunissa 175 asteessa noin 40 - 45 minuuttia. 


Tee dippikastike: Laita kaikki ainekset pieneen kulhoon ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Tarjoile kaalikääryleiden kanssa. Enjoy!
_________________________________________________________________________________

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi herkulliselta. Aika jännä, että porsaasta tuli liian kuiva, vaikka se on niin rasvaista lihaa. Tämä voisi toimia Slow Cookerissa. :) Hmm.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin minäkin! Ehkä olin ostanut porsaanjauhelihasta kevytversion.

      Poista
  2. Oioioioioioi miten herkullisen näköistä! saisinkohan kaalikääryleitä vihaavan mieheni ihastumaan niihin tällä reseptillä? ;)

    VastaaPoista