torstai 16. elokuuta 2012

Bagels

Bagelit ovat ihania, mutta en ole koskaan aikaisemmin tehnyt niitä itse. Bageleiden teko oli monivaiheinen, mutta lopputulos oli melko onnistunut. Ehkä erikoisin vaihe on niiden keittäminen ennen kuin ne paistetaan uunissa, mutta näin bagelit saavat niiden tyypillisen sitkeän kuorensa. 



_________________________________________________________________________________

Resepti Vielä yksi pala! -leivontakirjasta

Bagels

noin 12 kpl

25 g tuorehiivaa
5 dl haaleaa vettä
1 rkl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
12 - 13 dl erikoisvehnäjauhoja
kananmunan valkuainen voiteluun
koristeeksi esim. seesaminsiemeniä ja unikonsiemeniä tms.


Liota hiiva veteen. Lisää suola ja hunaja. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa koneella noin 5 minuuttia kunnes se on tukevaa. Anna taikinan kohota liinan alla noin 50 minuuttia tai kunnes se on kaksinkertaistunut.

Alusta taikina pöydällä ja jaa se 12 osaan. Leivo taikinasta pyöreitä pullia ja paina sormella niiden keskelle reikä. Pöyrittele reikä sormen varassa isommaksi ja tasaiseksi. Nostele bagelit leivinpaperilla vuoratulle (ja jauhotetulle) uunipellille ja anna niiden kohota vielä noin 45 minuuttia.


Laita isoon laakeaan kattilaan vettä ja kiehauta se. Keitä bageleitä kattilassa muutama kerrallaan noin 1 - 2 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta bagelit kattilasta leivinliinan (tai puhtaan leivinpaperin) päälle kuivumaan. 

Nosta bagelit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja voitele ne kananmunan valkuaisella. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja unikonsiemeniä. 



Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. 
_________________________________________________________________________________

Kun bagelit kohottaa uunipellillä, kannattaa leivinpaperille levittää vähän jauhoja. Omat bagelit nimittäin tarttuivat leivinpaperiin kiinni, ja jouduin muotoilemaan ja kohottamaan ne uudelleen:) Bagelit kohoavat keitettäessä, joten kattilaan ei kannata laittaa kuin muutama bagel kerrallaan. Itse jouduin paistamaan bageleita kauemmin kuin tuo 25 minuuttia. 

2 kommenttia:

  1. Bagelit on kyllä niin herkkua, jo pelkät kaupan vakuumipakatut itse täytettynä kuten myös Arnoldsin donitsin bagelit, itsetehdyistä puhumattakaan! Nami.

    VastaaPoista
  2. Baagelssit on ihan lempparileipiä mulle. Stockalla käydessäni täytyy aina käydä Herkussa ostamassa begeleita. :)

    VastaaPoista