lauantai 4. helmikuuta 2012

Ohjeet Beef Wellingtoniin

Yövyin viime viikonloppuna hotellissa enkä saanut yöllä unta, joten avasin television. Sieltä sattui tulemaan erinomaista viihdettä ruokabloggaajalle eli Gordon Ramseyta kumppaneineen. Yön aikana opin miten täydellinen Beef Wellington eli Wellingtonin pihvi syntyy. Olen harjoitellut Wellingtonia nyt pari kertaa ja täytyy sanoa, että näillä ohjeilla ei voi pieleen mennä! 



__________________________________________________________________________________



Reseptit by Rachel Allen - Rachel Allen's Dinner Party


Beef Wellington

1 naudan sisäfileepihvi / hlö
noin 200 g voitaikinaa / pihvi 
1 tl Dijon-sinappia / pihvi
kananmunankeltuainen voiteluun




Duxelles -täyte


4:lle pihville

1 rkl voita
100 g salottisipulia
250 g herkkusieniä
suolaa
pippuria
75 ml kuohukermaa
75 ml kuivaa valkoviiniä
1 rkl tuoretta rakuunaa silputtuna
2 pientä kevätsipulia 


Valmista ensin täyte: Pilko sipulit ja herkkusienet mahdollisimman pieniksi paloiksi. Kuullota sipuleita voissa noin 10 minuuttia. Pidä lämpö melko miedolla. Lisää sienet, mausta suolalla ja pippurilla. Paista noin 6 - 8 minuuttia. Lisää valkoviini, kerma ja rakuuna. Paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes neste on saostunut ja täyte alkaa olemaan paksua eli lähes tahnamaista. Pilko kevätsipuli pieneksi paloiksi ja lisää se lopuksi täytteeseen. Ota pannu levyltä ja siirrä täyte sivuun jäähtymään.




Pihvit: Ota pihvit huoneenlämpöön vähintään 2 tuntia ennen paistamista. Näin pihvit säilyvät paistettaessa mehukkaana ja kypsyvät tasaisesti eikä sisus jää liian raa'aksi. 

Paista pannulla vain 2 pihviä kerrallaan. Näin lämpöä riittää tasaisesti. Laita pannulle vähän öljyä ja voita, ja paista pihvit kuumalla pannulla 1 - 1,5 minuuttia per puoli niin, että pihvien pinta on kauttaaltaan "kiinni" eli saanut väriä. Näin paistettaessa pihvit ovat medium. Itse paiston nyt 1,5 min. Nosta pihvit pannulta, mausta ne suolalla ja pippurilla. Kääri pihvit alumiinifolioon ja anna niiden levätä ja jäähtyä vähintään 20 minuuttia.




Voitaikina: Sulata taikina, mutta kaulittaessa taikinan tulee olla vielä kylmää. Näin taikina ei tartu ja sitä on helppo käsitellä. Yhtä pihviä kohden kaulitse 2 voitaikinalevyä yhteen eli noin 200 g taikinaa. Kaulitse taikinalevy, joka on 2 - 3 mm paksu. Ota vähän taikinaa talteen koristelua varten ja laita se jääkaappiin odottamaan. Jos taikinalevy ehtii lämmetä liikaa, laita se vielä hetkeksi jääkaappiin ennen Wellingtonin kokoamista. 



Wellingtonin kokoaminen: Ota voitaikinalevy jääkaapista ja levitä sille Dijon-sinappia - noin 1 tl yhtä pihviä kohden. Nosta pihvi sinapin päälle ja lusikoi pihville sienitäytettä. 



Leikkaa taikinalevyn kulmat pois ja voit vielä leikata palat myös reunoilta. Taikinan tulisi juuri ja juuri  peittää pihvi. Voitele keltuaisella taikinalevyn reunat. Kääri pihvi tiiviisti taikinaan. Käännä paketti niin, että liitoskohdat jäävät alle. Tee keskelle veitsellä pieni reikä, että höyry pääsee ulos. 


Pihvi ei tässä vaiheessa vielä kovin herkulliselta näytä

Laita Wellingtonit pakastimeen noin 15 minuutiksi. Taikinan tulisi olla mahdollisimman kylmää, kun Wellingtonit laitetaan uuniin. Sillä välin voit tehdä koristeet valmiiksi ja lämmittää uunin 220 asteeseen. Ota loppu taikina jääkaapista ja leikkaa siitä lehtikuviota, 4 lehteä per pihvi.


Ota Wellingtonit pakastimesta ja voitele ne keltuaisella. Koristele Wellingtonit lopuksi lehdillä ja voitele sen jälkeen myös kuvioinnit. 



Paistaminen: Paista Wellingtonit leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 220 asteessa. Paista ensin 10 minuuttia kunnes kuori on kullan ruskea. Alenna sitten uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä noin 5 - 10 minuuttia. Tarjoile heti!



__________________________________________________________________________________

2 kommenttia:

  1. Tätä teen juhlistaakseni Suomen syntymäpäivää 6.12! Ja seuraavan kerran kokeilen hirven fileestä...

    VastaaPoista